Idrettens mest utakknemlige jobb

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av Bladet Tromsø lørdag 25. mars 2006.

Kjell Løvold (39) blir kjeftet huden full i hver en kamp som basketdommer. Et klapp på skuldra hører kun til sjeldenhetene.

Fakta

Født: 16. august 1966
Sivil status: Gift med Kjersti Fredheim (35)
Utdanning: Økonomiutdannet fra Høgskolen
Yrke: Økonomisjef i Sparebanken Nord-Norge Finans
Antall kamper som dommer: 879. Startet som dommer i 1981. Har dømt nasjonale serier siden 1989.
Antall kamper eliteserie menn: 247
Antall kamper eliteserie damer: 117
Antall finaler: 13 for menn, 3 for damer
Aktuell: Dømmer NM-finale i morgen i Harstad. Er en av 16 BLNO-dommerne i Norge.

For ordensskyld: Dømming er kun en fritidssyssel
– Du må være et spesielt menneske. Man må være rimelig gæren. Og sær. Vi tar på oss en rolle som ikke mange vil ha, sier Kjell Løvold.

Ville takket nei

Alle som har vært på en basketkamp, har nok tenkt samme tanken. En oppgave kunne de aldri tenkt seg, nemlig å bli dommer. Gang på gang blir de skjelt ut av både spillere og trenere.
En av dem som står bak noen av utblåsningene, ville aldri ikledd seg den svarte drakten.
– Samme hva noen hadde tilbydd meg, så hadde jeg aldri blitt dommer. De kunne gitt meg hva som helst, men jeg hadde uansett takket nei, sier Storms trener Kenneth Webb.
Selv om han skjeller dem ut, er han full av respekt for at noen er villig til å ta imot den verbale torturen.
– Å være basketdommer er en av de vanskeligste jobbene i idretten. Det som gjør oppgaven alt annet enn lett, er all kontakt mellom spillerne. Alle fem spillerne på et lag kan gjøre feil som kan blåses på til akkurat samme tid, sier Webb.
– Å få kjeft er faktisk noe som hører med jobben. Men vi har diskutert det internt om det nå har gått for langt i Norge. Vi har nk blitt for snille og tillater for mye. Men samtidig er det engasjementet og temperaturen som gjør jobben min så fascinerende. Mye er jo også spill for galleriet, sier Kjell Løvold.

Lite ros å få

Nå er det ikke slik at dommerne bare lever i en verden hvor det bare er drittkasting. Men når de gjør en god jobb, er det ikke mange som bryr seg.
– Gjør jeg en kjempejobb, er det ingen som sier noe. Og vi opplever sjelden å få en klapp på skulderen for vel utført jobb. Ingen sier at du er en kjernekar. Forventer man slikt, bør man finne seg noe annet å gjøre, sier Løvold.
Men det kan uansett være en mager trøst at Kjell Løvold høster skryt i basket-Norge:
– Han er en utrolig seriøs dommer som holdet hodet kaldt i enhver situasjon. Han er faktisk like seriøs som utøverne. Og han er en dommer som vi aldri har fått klage på av noen av lagene, selv ikke når han har dømt i Tromsø. Han er veldig nøytral, sier leder for dommerkomiteen i Norges Basketballforbund, Knut R. Myhre.
– Han kan vel være vel